Duurzaamheid, Seizoenen

Biologische bestrijding van bladluis in de tuin

Biologische bestrijding van bladluis in de tuin. Afgelopen jaar hebben wij de tuin uitgebreid met meer groen en meer soorten planten. Hierbij trekken we gelukkig heel veel goede insecten aan maar is er ook meer ruimte voor plagen. Ik vind het belangrijk om daarbij biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Bij Biogroei heb je de keuze uit verschillende soorten biologische bestrijding. Ook om bladluis tegen te gaan. Ik ben aan de slag gegaan met twee verschillende soorten beschrijding. Als eerste de Adalia. Dit zijn larven van de lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes zijn echte opruimers in de tuin. Hoe meer je er ziet, hoe beter voor de tuin. In dit doosje zitten de larven van de lieveheersbeestjes. Deze voeden zichzelf met de bladluis en daardoor worden ze groter. Dit doen ze ongeveer 2-3 weken, vervolgens gaan ze zich verpoppen en worden het lieveheersbeestjes. Tot het verpoppen eten ze van het bladluis. En als ze lieveheersbeestjes zijn, eten ze alsnog het bladluis van de planten. Zorg wel dat je een fijne tuin hebt voor de lieveheersbeestjes, dan blijven ze langer hangen 🙂

Daarnaast ben ik aan de gang gegaan met Chrysopa, larven van gaasvliegen. Deze vliegen eten niet alleen bladluis maar ook spint, vlindereieren, kleine rupsen en wolluis. Echte opruimers als het gaat om plagen in de tuin. Het worden uiteindelijk groene vliegen. De larven van gaasvliegen worden aangeleverd in een mooie strooikoker. Deze wordt gekoeld aangeleverd. Erg handig. Zodra het pakketje binnen is, ga je zo snel mogelijk er mee aan de slag. Strooi de larven op de aangetaste bladeren en er om heen. Zo kunnen ze direct aan de slag om de plaag op te ruimen. Ze eten evenveel larven als de lieveheersbeestjes. Maar de aanschaf is goedkoper.

Fijn om met deze middelen aan de slag te gaan. Het geeft toch altijd een beter gevoel als je de natuur niet beschadigd met chemische bestrijdingmiddelen en gif. En de tuin wordt er mooier en beter van 🙂

Wil je zelf ook aan de slag met biologische bestrijdingsmiddelen in de tuin, kijk dan even op de site van Biogroei. Succes! Of kijk eens bij mijn andere blog over plaagbestrijding bij kamerplanten.

Groetjes Irene

Terug naar lijst