Een lichtplan voor het interieur. Niet iedereen denkt hier gelijk over na bij het verhuizen en/of verbouwen. Of misschien wil je een ruimte in huis veranderen? Een lichtplan is dan helemaal geen gek idee.
Een lichtplan is eigenlijk onmisbaar voor elke ruimte. Zelfs voor de tuin! In mijn blog ga ik vertellen hoe je het lichtplan maakt. Het is helemaal niet zo moeilijk.
Mocht je verhuizen, verbouwen of je deelt een ruimte in huis opnieuw in, maak dan eerst een plattegrond van de ruimte die je gaat inrichten. Dit kan vrij snel. Hoe ga je deze ruimte inrichten? Ik neem je mee in mijn voorbeeld van de woonkamer.
Stel jezelf de volgende vragen;
– waar zet je de grote meubels neer en bijvoorbeeld de televisie? Of als je kleine kinderen hebt, houd dan rekening met de speelhoek of box.
-waar zitten de stopcontacten of waar wil je deze hebben? Mocht je een ideaal lichtplan hebben opgesteld maar de stopcontacten zitten niet op de goede plek, dan kun je een elektricien inhuren om dit aan te passen.
Teken vervolgens deze in jouw plattegrond zodat je weet waar de stopcontacten zich bevinden of moeten worden aangebracht.
Daarna ga je kijken hoe je de verschillende type lampen indeelt in de woonkamer.
Er zijn drie soorten verlichting;
– Basisverlichting, dit is verlichting die eigenlijk de hele ruimte in een keer kan verlichten. Heel handig als je moet schoonmaken of stofzuigen dan kun je in ieder geval goed zien waar je dit moet doen of de lamp boven de eettafel. Zorg dat deze centraal in de ruimte kan hangen.
– Functionele verlichting, dit is verlichting die je aanbrengt waar je graag extra verlichting zou willen, bijvoorbeeld als je een boekje op de bank wilt lezen is het handig als je achter de bank een extra lamp hebt. Wij lezen graag en dan is het fijn als de lamp kunt richten op de hoek waar we lezen. En dan is een bedlampje, hier gehangen aan de tak een hele mooie oplossing.
– Sfeerverlichting, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Dit zijn de lampen die het extra sfeertje kunnen geven. Op mijn foto zie je dat de lampslinger (rechts van de bank) extra sfeer toevoegt. Of de lichtslinger in de keuken. Hij hoeft eigenlijk niet eens aan, deze is al mooi om naar te kijken.
Wat ik zelf echt onmisbaar vind in het lichtplan zijn dimmers. Mijn basis- en functionele verlichting zijn ook dimbaar zodat functionele verlichting, zoals de witte lamp naast de bank, ook sfeerverlichting kan zijn. De lichtslinger heb ik op een dimmer gezet. Zo kan ik afhankelijk van de sfeer, het licht instellen.
Bij de laatste stap in het maken van het lichtplan, teken je in jouw plattegrond waar je de drie soorten verlichting wilt hebben en ga je op zoek naar lampen. Kijk goed wat je mooi vind, naar de functie en naar de grootte van de lamp.
Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van een lichtplan dan help ik je natuurlijk graag. Kijk eens bij interieuradvies voor de mogelijkheden.
Liefs Irene
@noordenzoet