Interieurinspiratie, Nieuwe Trends

Lampen kiezen voor in huis, hoe doe je dat?

lampen kiezen in huis

Lampen kiezen voor in huis, hoe doe je dat? Ik krijg deze vraag regelmatig van mijn volgers en klanten. Op welke plek kies je de juiste verlichting in welke kamer? En daarnaast wil je ook nog eens dat de lampen er mooi uitzien en duurzaam zijn. Je koopt een lamp niet zomaar voor een paar weken toch? November is aangebroken en het is nu echt de tijd er voor om eens goed na te denken over de juiste verlichting voor in huis.

In deze blog vertel ik je meer over de soort lampen en waar je deze kunt hangen of neerzetten. Lampen die je zowel sfeervol als functioneel kunt gebruiken.

Wandlamp

De wandlamp is niet meer de saaie wandlamp van vroeger die alleen functioneel werd gebruikt om ergens op te richten.  De wandlamp kan zowel sfeervol worden toegepast voor als in de avond of functioneel bij bijvoorbeeld een hoekje van de bank waar je ook nog eens lekker kunt lezen. Zoals je hier kunt zien heb ik de lamp bij de hoek van de bank geplaatst. Wel adviseer ik om een dimmer toe te passen op vrijwel alle lampen in huis indien mogelijk. Zo kun je snel switchen tussen functioneel en sfeervol.

lampen kiezen voor in huis

Tafellampen

Tafellampen zijn ideaal om een bepaalde hoek te kunnen verlichten maar ook om gelijk een sfeer te kunnen neer zetten. Je kunt hier spelen met kleur en materiaal van de voet en wisselen met verschillende lampenkappen. Hier kun je lekker creatief mee zijn. Tafellampen doen het ook goed op de werkplek. Houdt hierbij wel rekening mee dat dit vaak alleen is om bij te lichten. Functionele basisverlichting is op een werkplek erg belangrijk. Ook hier kun je weer een dimmer toevoegen om extra sfeer te creëren in de avond.

lampen kiezen voor in huis

Hanglampen

Daarnaast mag de hanglamp niet ontbreken in huis. Je kunt hier ook kiezen voor een plafondlamp. Deze hangt iets dichter aan het plafond. Een hanglamp hang je of boven de tafel of in een hoek die je wil benadrukken zoals de zithoek op de foto. Met zowel de hanglamp als de plafondlamp heb je eindeloos keuze uit verschillende vormen en materialen. Zo zie je in de winkels en online veel rotan langskomen voor een naturel bohemian sfeer. Of hanglampen van glas en messing voor een meer hotel chic sfeer. Daarbij heb je keuze uit meer transparante lampen of juist lampen die alleen naar beneden schijnen. Het ligt helemaal aan de sfeer of de ruimte. Voor een kleine ruimte adviseer ik eigenlijk altijd een transparante lamp zodat het een ruimtelijk effect geeft. Denk ook eens out of the box. Een hanglamp kun je ook prima mooi op een dressoir neer leggen of aan de wand hangen. Net even anders maar ontzettend stijlvol.

Mocht je vragen hebben over verlichting in jouw huis of wil je advies hierover? Je kunt mij een mailtje sturen via info@noordenzoet.nl of neem eens een kijkje bij OTTO. Ze hebben nu een prachtige nieuwe collectie.

Liefs Irene

Terug naar lijst