Zo houd je jouw woning vochtvrij in de winter
In de koudere maanden van het jaar gaan Nederlands minder ventileren. Logisch natuurlijk, want buiten is het koud. Doordat de energieprijzen zijn gestegen wordt er tevens minder gestookt. Dit alles zorgt ervoor dat de lucht in huis een stuk vochtiger is dan anders. Daarbij kan de luchtvochtigheid in de winter sowieso al best hoog zijn. Dit kan vervelende gevolgen hebben, denk aan schimmels in huis of andere beschadigingen aan verflagen bijvoorbeeld. Met een paar slimme tips kan je dit voorkomen en houd je de luchtvochtigheid goed op peil.
Tips tegen vochtigheid
Ook in de winter is het van belang dat je alle ruimtes van tijd tot tijd goed ventileert en lucht. Je kan dit het beste doen wanneer je zelf niet thuis bent, zodat je geen last van de kou krijgt. Vooral na een samenkomst van mensen kan de luchtvochtigheid in een ruimte aardig oplopen en is ventileren belangrijk. Je kan vochtigheid zelf tegengaan door de was bijvoorbeeld niet binnen te laten drogen, de douche met een trekker droog te maken na het douchen en te zorgen voor een goed geïsoleerd huis. Tijdens het douchen en koken kan je een afzuiger aanzetten. Wanneer je toch merkt dat veel ruimtes in huis vochtig blijven, kun je elektronische vochtvreters aanschaffen.
Vochtigheid opmerken
Soms ben je je er niet eens van bewust dat de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is. Aan een paar zaken kan je het toch snel merken. Wanneer je een geur ruikt die nogal muf is, weet je bijvoorbeeld dat de ruimte vochtig is. Ook kan het energieverbruik oplopen wanneer er een hoge luchtvochtigheid is. Je kan een hoge luchtvochtigheid ook merken aan natte was die langzaam droogt. In het uiterste geval kan behang loslaten van de muren of beschadigt het stucwerk bijvoorbeeld. Er kunnen vochtplekken ontstaan of je ziet schimmels opkomen.
Wat veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid?
De luchtvochtigheid kan aanzienlijk oplopen door een aantal factoren. Vocht kan bijvoorbeeld binnenkomen via de funderingen of kruipruimtes van een huis. Wanneer een deel van het huis zowel in contact staat met de warme lucht binnen en de koude lucht buiten, zullen er druppels op het oppervlakte komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen van metaal. Tot slot zijn mensen een belangrijke factor. Veel mensen die samen in een ruimte zijn zorgen voor veel condensatie.