Interieurinspiratie

De tuinkamer, voordelen en nadelen

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

De tuinkamer, voordelen en de nadelen voor elke seizoen in huis en tuin. Tips voor hoe je nog meer kunt genieten van deze ruimte, wat echt een aanvulling is op de woonruimte in huis maar ook voor de tuin.

Wij hebben vorig jaar gekozen voor een tuinkamer, de profiline van Verasol. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven. Deze tuinkamer heeft een schuifpui met dubbel glas zodat we het hele jaar hier voordeel van hebben. Dit scheelt wind, regen maar ook houdt het de warmte goed binnen op de koudere dagen.

De schuifpui kan zowel naar links als rechts bijna helemaal open, zodat de verbinding met de tuin weer optimaal kan worden gemaakt. Het is alsof je buiten eet maar dan met een overkapping.

Licht

Het dak van glas bevalt ook nog erg goed. Het geeft heel veel licht. Op de donkere dagen in januari is dit wel erg fijn omdat het licht in de woonkamer dan minimaal af neemt. Onze tuinkamer is gesitueerd op het Noordoosten dus hebben we in de winter minder zon op deze kant.

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

In de spijlen van het dak zit ledverlichting. Deze is dimbaar en dat geeft een gezellig licht in de avond. Daarnaast hebben wij nog een lamp boven de tafel opgehangen. Deze lamp (kies wel voor een niet te zware lamp, de spijlen zijn hier niet op berekend) kan middels een stekker ook aan en vooral in het najaar en winter geeft dit een ontzettend gezellige look. Ook naast de werktafel heb ik nog een extra lamp neergezet. Ik houd van gezellig licht in de tuinkamer. Dit geeft weer een verlengstuk van de woonkamer.

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

Hier tijdens het kerstdiner, gezellig de lichtjes opgehangen. Hoe leuk, en kijk eens wat een sfeertje. 

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

Warmte

Doordat onze tuinkamer op het Noordoosten staat hebben we ook minder warmte in de tuinkamer in de winter. We hebben vorig jaar november een heater geplaatst en dit scheelt een heleboel. De heater is gericht op de eethoek zodat we hier nog lekker kunnen eten op de koelere dagen.

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

Akoestiek

Door de hoogte en het glas zou het kunnen gaan galmen in deze tuinkamer en dat maakt het extra gehorig. Door te werken met vloerkleden, wordt het niet alleen warmer aan de voetjes maar het werkt ook nog eens geluiddempend. En dat is wel zo fijn voor de buurtjes. En het ziet er gelijk ook gezelliger uit. Een tip van mij is om uit te kijken naar een kleed wat ook buiten kan liggen. Dit vloerkleed kan beter tegen vocht en licht. 

Zonwering

Als het echt warm wordt, is het hier ook echt heel erg warm. Onze tuinkamer ligt dan wel op het Noordoosten maar in de zomer kan het hier erg warm worden. De schuifdeuren gaan dan ook lekker open. En de zonwering gaat naar beneden. Wij hebben gekozen voor een licht grijze zonwering. Deze werkt net zo goed als een donkere variant maar zorgt voor meer licht in de tuinkamer én woonkamer binnen.

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

Schilderen

Als interieurstylist wil ik zoveel mogelijk dat alle ruimtes met elkaar in balans zijn zowel binnen als buiten. Ik heb daarom ook de zijwanden in een andere kleur geschilderd. En nu een jaar later alweer in een andere kleur. Gelukkig kan dit. Zorg dat je goede verf gebruikt en daaronder een goede primer. Hierdoor heb je nog meer een huiselijk gevoel. En zeker in de seizoenen dat je meer binnen zit, betrek je de ruimte nog meer bij de woonkamer.

Planten

Planten doen het uitstekend in de tuinkamer. Het klimaat is hier geweldig en goed te reguleren. Wel is het verstandig om bij hele erge warmte of kou de planten toch naar binnen te halen en ze op een betere (toch lichte) plek te zetten. Dan houden ze het langer vol. Een aantal planten kan heel goed tegen de kou en daarom is het geen probleem ze hier te laten staan.

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

Decoratie

Je wilt misschien ook wat leuke posters of iets anders ophangen aan de muren. Je kunt helaas geen gaatjes in de muren boren. Maar met een plakspijker kom je een heel eind. Kijk goed naar de zwaarte van het product. Ook adviseer ik om in de herfst en winter geen papieren posters op te hangen. Het blijft toch deels buiten en dan wordt het te vochtig en kun je de poster aan het eind van het seizoen weggooien.

tuinkamer voordelen nadelen seizoen huis en tuin

Ik maak in deze tuinkamer gebruik van Tesa plakspijkers die 3 kg kunnen dragen. Dan zit je altijd goed. 

Wil je nog meer tips of heb je vragen naar aanleiding van deze blog. Je kunt mij altijd een berichtje sturen via info@noordenzoet.nl

Liefs Irene

Terug naar lijst