DIY, Seizoenen

DIY bijzettafel voor buiten in de tuin

DIY bijzettafel voor buiten in de tuin. Een bijzettafel voor buiten in de tuin, onmisbaar wat mij betreft. Het is toch wel fijn om een tafeltje bij de bank buiten te hebben staan. Waar je even de koffie op kunt zetten of een fijne borrelplank voor in het weekend. Als het even kan zitten wij buiten in de tuin. En met het mooie weer is het hier geen straf om buiten te zitten. De hoekbank hebben wij jaren geleden ook zelf gemaakt door middel van het DIY met betonciré. Je kunt de blog hier nog even terug lezen.

De afgelopen jaren nog niet echt een geschikte bijzettafel kunnen vinden voor hierbij. Aangezien wij echte klussers zijn en het liefst alles zelf willen maken voor een klein budget, hebben we hier zelf een ontwerp voor gemaakt. Eerst een mal van stucloper. Precies passend bij de hoektafel en genoeg loopruimte er om heen. Wel zo handig in deze, relatief kleine hoek in de tuin.

Vervolgens gekeken naar een tafel, gratis op te halen. Groot genoeg om de mal uit te kunnen zagen. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het soort hout. Aangezien deze natuurlijk buiten komt te staan. Dus hardhout is dan echt heel erg fijn. We gaan deze tafel nog wel beitsen met dekkende houtbeits voor buiten, maar het hout houdt het gewoon langer als je goed hout hebt. Grenen is eigenlijk geen optie.

Vervolgens zagen we de mal er uit en kan ik beginnen met schilderen.

De poten zijn gemaakt van regenpijp. Wij hadden een regenpijp van 2m hoog en zo konden hier makkelijk vijf tafelpoten uitgehaald worden waar we uiteindelijk hebben gekozen voor vier. Wij vinden dit een betere verdeling. En de tafel staat hierdoor stevig. Het voordeel van een regenpijp als poten is dat het voor buiten echt ideaal is. Blijft goed in de regen.

Je hebt voor de uiteinden van de regenpijp tafelpoten nog doppen nodig zodat deze makkelijk aan de tafel zijn te monteren. We hebben gekozen om deze vast te lijmen met montagekit. Ook geschikt voor buiten dus dit blijft dan ook echt goed zitten. We hebben de tafelpoten een beetje speels verdeeld onder de tafel. Zo krijgt het echt een hele unieke look. Bijna een design object. Echt zo ontzettend leuk om te doen.

Vervolgens de gehele tafel inclusief de poten geschilderd in een witte dekkende houtbeits voor buiten. Ik heb hiervan drie lagen toegepast. Advies is om wel eerste goed te schuren en de tafel én poten in de grondverf te zetten. Zo hecht de beits nog beter en heb je hier gewoon langer plezier van.

En kijk nu eens wat een plaatje van een tafel in onze tuin. Ik ben er zo blij mee! Een prachtige tafel voor buiten zodat we deze zomer heerlijk kunnen borrelen en genieten van deze plek.

Totaal koste de tafel ongeveer 40,- euro (verf en regenpijp). Het tafelblad was gratis.

Wil je ook hiermee aan de slag of een ander leuk DIY project? Kijk eens bij mijn andere blogs voor meer inspiratie.

Liefs Irene

 

Terug naar lijst