DIY, Interieurinspiratie

DIY een Ikea hack Malm kast

DIY een Ikea hack Malm ladekast  omtoveren tot strakke design, tikkie retro kast op pootjes. Een grotere makeover kan er bijna niet zijn. Wat een andere kast is dit geworden. Zo blij met het resultaat. Geïnspireerd door de vintage en retro kasten en kasten van Hkliving. Hoe leuk is het om een vrij standaard kast helemaal om te toveren tot een waanzinnige, one of a kind, meubel voor aan wand. Het meubel kan op verschillende manieren worden gebruikt. Een ladekast voor in de slaapkamer. Maar een tv meubel is ook een optie. Een veelzijdig en flexibel meubel. Ik hou er van.

Hoe zijn we begonnen?

Op marktplaats heb ik deze Ikea Malm  ladenkast op de kop getikt voor 20,- euro. Hij was al geverfd in het wit en een beetje gehavend maar dat is voor ons niet erg. Ik zie altijd de potentie van het meubel. Als de basis maar goed is. Er mogen geen scheuren of andere mankementen in zitten want dan wordt het lastig. Wij gaan dit fijne meubel toch opknappen dus een beetje gehavend is niet zo erg.  We hebben alles uit elkaar gehaald en de beste lades uitgezocht zodat we deze kunnen hergebruiken.  Wij gebruiken namelijk maar 4 lades in plaats van 6. Vervolgens  hebben wij de bovenkant verwijderd en het onderste lade gedeelte weggezaagd. Zo blijven er 4 lades over.

Wij vinden het leuk dit meubel echt helemaal anders te maken en hebben er pootjes onder gemaakt. zodat er meer een vintage of retro design ontstaat. En het is ook nog lekker praktisch. Niet onbelangrijk.

Vervolgens hebben we het onderstel gemaakt van de kast. Dit onderstel is van vurenhouten balken gemaakt en 120 cm breed. De kast is 160 x 40 dus dat geeft een mooie balans. Zo kan dit onderstel de kast goed dragen en wordt het niet onstabiel.

De balken (en de latten op de lades )kosten ongeveer 25,- euro bij elkaar.

Vervolgens hebben we deze kast in de kleur Ginger van Vestingh Paint & Craft geschilderd. Deze verf (500 ml)  kostte ongeveer 30,- euro. Ik vind dit een prachtige kleur. Vrij naturel zodat het weer helemaal mooi bij het geheel van de ruimte past. Het is een gember- geel achtige kleur. En heel mooi en zonnig.

Daarna hebben we de latten, die op de lades worden bevestigd, eerst op maat en in verstek gezaagd en op de lades bevestigd met lijm. Daarna mee geschilderd in dezelfde kleur als de kast.Dit past helemaal in de latjes trend die je tegenwoordig heel veel ziet.

Door de latjes toe te voegen  krijg je een heel erg leuk effect en is de kast een echt design kast geworden. Een prachtig plaatje voor in onze slaapkamer. En zie je hoe de latjes mooi doorlopen? Zo zie je niet dat het eigenlijk maar 4 lades zijn. We hebben toch mooi de breedte gehouden van de kast en daardoor maximale opbergruimte. En dat is in een slaapkamer heel erg handig om alle spullen in op te bergen.

En dat voor een totaalbedrag van ongeveer 85,- euro. Zo blij mee :). Zo zie je maar weer dat je voor een relatief laag bedrag iets heel moois kunt maken.

Kijk ook eens bij mijn andere DIY ‘s waarover ik een blog heb geschreven.

Liefs Irene

Terug naar lijst