Interieurinspiratie

Wat is het verschil tussen een serre en een tuinkamer?

Wat is het verschil tussen een serre en een tuinkamer? Deze termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Ik doe dit zelf ook wel eens. Soms kan een serre een gevoel geven van een tuinkamer maar ook andersom. Een tuinkamer kan ook echt aanvoelen tot een serre. In deze blog zal ik meer op de verschillen in gaan. Want er zijn er nog wel wat.

Wat is een serre?

Een serre is een ruimte welke aan een huis is gemaakt en telt dus als extra woonruimte mee. Het is onderdeel van de woning geworden. Daarnaast is de serre volledig geïsoleerd ook al voel je met het vele licht als buiten. Een serre gebruik je daardoor het hele jaar door. Hoe fijn is het om hier lekker te zitten of te eten en genieten van de aangrenzende tuin. Een serre maak je naar mijn mening altijd om binnen en buiten met elkaar te verlengen. Je gebruikt veel glas. Bijvoorbeeld in de vorm van een lichtstraat in het dak of een volledig glazen dak. Maar ook aan de zijkanten en voorkant van de serre is het heerlijk om lekker veel ramen te hebben en genieten van het uitzicht.

Daarom zie je de serre ook vaak aan de tuinkant waarbij je het uitzicht op de tuin behoudt. Heerlijk om zo van de tuin te genieten alle seizoen lang.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een ruimte welke aan huis is gemaakt en telt dus niet meer als extra woonruimte. Maar wordt meer gezien als een overkapping of veranda die afgesloten is door middel van glazen deuren of een schuifpui. De ruimte is niet geïsoleerd. Je zit natuurlijk wel beschut maar het is toch echt nog steeds buiten. Wel zijn er tal van opties waardoor je een hele lange tijd in het jaar plezier kan hebben van de tuinkamer. Als je de tuinkamer ook nog eens hebt laten plaatsen op een zonnige kant laat plaatsen heb je er nog meer plezier van gedurende het jaar. Een tuinkamer, de naam zegt het al, laat je aansluiten op de tuin. In ieder geval met uitzicht op de tuin. Hiermee haal je echt het binnen- buiten gevoel in huis. Door de tuinkamer als een soort van orangerie in te richten krijg het door het al het groen nog meer buiten gevoel. En waan je je echt al in tropische sferen vroeg in het voorjaar of laat in het najaar.

De aankleding en styling bepaalt echt de look en feel. Maar ook uit welke materialen deze serre of tuinkamer is opgebouwd. Je kunt gaan voor een stoere industriële look met een stalen pui of veel hout. Of ga je juist voor een landelijke sfeer met hout en ornamenten. Zo heb je nog meer die sfeer van een orangerie te pakken.

Je kunt natuurlijk ook de serre laten aanvoelen tot een tuinkamer door bijvoorbeeld voor deuren te kiezen die helemaal open kunnen. Zo haal je buiten nog meer naar binnen.

Of de tuinkamer tot serre laten aanvoelen door deze bijvoorbeeld met deuren te laten afsluiten die van dubbel glas zijn voorzien zodat ze nog meer isolatie bieden. Zo heb je nog langer plezier van deze ruimte.

Wil je advies hierover ? Laat het mij dan even weten. We kunnen in een vrijblijvend gesprek kijken wat jouw wensen zijn en welke mogelijkheden hierbij horen.

 

 

Terug naar lijst